Klienci restauracji oczekują nie tylko smacznych posiłków, ale również czystego i schludnego otoczenia, w którym będą spożywać swoje dania. Dlatego utrzymanie odpowiedniego poziomu higieny jest niezwykle istotnym elementem prowadzenia tego rodzaju działalności. Stąd wielu właścicieli takich lokali decyduje się powierzyć sprzątanie restauracji profesjonalistom. Jednakże wykonywanie prac porządkowych w lokalach gastronomicznych odrobinę różni się od pracy w biurach czy zakładach przemysłowych. Znacznie ostrzejsze są w takich miejscach restrykcje sanitarne, które muszą zostać zachowane.
Opracuj harmonogram sprzątania.
Zaplanowanie i ustalenie ze zleceniodawcą częstotliwości i godzin wykonywania prac porządkowych jest kluczowe. Należy ustalić, jak duża liczba personelu ma utrzymywać porządek w ciągu dnia oraz w jakich godzinach ma być przeprowadzone dokładne sprzątanie restauracji. Stosuje się różne praktyki: sprzątanie w nocy, przed otwarciem lub tuż po zamknięciu. Wszystkie te szczegóły powinny zostać ustalone na samym początku, bo mają one również znaczący wpływ na ostateczne koszty takiej współpracy. Ze swojej strony musisz zapewnić, że oddelegowany przez Ciebie personel zna harmonogram i przestrzega go.
Czytaj dalej
Ta treść przeznaczona jest wyłacznie dla naszych zarejestrowanych klientów. Zarejestruj się